Kuidas aidata küülikuid kuuma ilmaga?

Palavate ilmade tulekuga on aeg üle vaadata võimalused, kuidas küülikuid jahedamana hoida, et nad kuumade ilmadega paremini toime tuleksid. Kindlasti on vaja neil ka pidevalt silm peal hoida ja neid kontrollimas käia. 

Kui su küülikud elavad õues, siis näiteks on võimalik:

 

Kasutada spreipudeleid

Spreipudeliga on võimalik piserdada küüliku kõrvu vähese koguse veega. Pane aga tähele, et sa ei teeks küülikut läbimärjaks ning et vesi ei läheks kõrva.

 

Kasutada jäätunud plastikpudeleid või külmaelemente 

Küülikute jahutamiseks on hea kasutada plastpudeleid. Täida mitu plastpudelit veega ning pane need sügavkülma. Kui pudel on sulanud, on võimalik regulaarselt vahetada see uue jäätunud pudeli vastu. Lisaks vōib veel küülikute jahutamiseks kasutada külmaelemente. Soovitavalt võiks pudelid ja külmaelemendid panna kas näiteks soki või mõne muu riide sisse, et küülikud el saaks neid närida. Eelistada võiks ka neid külmaelemente, mis on tugevamast plastikust ning täidetud veega, mitte mõne muu ainega. 

 

Tekitada neile varjulised kohad

Oluline on tagada küülikutele varjuline koht, kus ta saaks soovi korral päikese eest peitu minna. Palava ilmaga võiks küülikul olla mitu varjulist kohta. 

 

Keraamilised ja betoonplaadid

Küülikute jahutamiseks on veel hea varjulistesse kohtadesse panna keraamilised- või betoonplaadid. Näiteks maapinnal olev keraamiline plaat on pikemalt jahe ning küülikul on seal hea peal magada. 

 

Vaheta kuumadel päevadel küülikute vett tihedamini!

Kuumadel päevadel peaks küülikute vett vahetama tihedamini. Oluline on, et vesi oleks värske ja jahe ning et oleks pidevalt ees. Samuti peaks kasutama kaussi, kuna pudelitest ei saa küülikud piisavalt vett, et oma janu kustutada. 

 

Jääkuubikute vette lisamine

Jääkuubikute vette lisamine on hea nipp, kuidas hoida palaval päeval küülikute vett jahedana. Siiski ei tasu jääkuubikutega liialdada ning lisada neid vette mõõdukalt. 

 

Toas elavale küülikul lisaks eelnevale võimalik: 

 

Vähendada päikesevalgust toas 

Kardinatega on võimalik vähendada toas olevat päikesevalgust ning see aitab hoida ka tuba jahedamana. 

 

Tekitada õhu liikumist

Ventilaator on palaval suvepäeval kindlasti kõigi meie jaoks meie suurim sõber. Juhtmed aga tasub kindlasti ära peita, et küülikul ei tekiks vahepeal võimalust see läbi närida. Võimalusel on ventilaatori kasutamine hea nipp ka õues elavate küülikute jahutamiseks. 

 

Palavatel ilmadel on ka oht, et küülikul tekib kuumarabandus. Selle sümtomiteks on näiteks:

  • punased kõrvad, mis on katsumisel kuumad
  • kiire hingamine
  • avatud suuga hingamine
  • loidus
  • kõikumine ning segaduses olek
  • nõrkus
  • teadvusetu olek

Kui märkad palaval suvepäeval, et su küülikul on eelnevalt loetletud sümptomid või sa kahtlustad, et tal võib olla kuumarabandus, siis võta koheselt ühendust eksootiliste loomade veterinaariga!